Missa inga avsnitt - prenumerera nu!

En podcast om psykisk hälsa.

Välkommen till Bagaget, en podcast från Hjärnkoll Västmanland – en del av NSPH i Västmanland.

Avsnitt 32 – Om Peer Support

I avsnitt 32 får du höra ett samtal om vad peer support är och varför en verksamhet ska anställa en peer support. Sonny berättar om sina erfarenheter av att introducera peer support i Sverige, samt vilka möjligheter och utmaningar det har inneburit.


Sofia berättar om att Västmanland nu har tagit steget mot att introducera peer support och vilka utmaningar hon har stött på, men även vilka möjligheter som hon ser med den nya yrkesgruppen.
Forskningen visar att en peer support fungerar som ett socialt utjämningsystem som stärker social integration och stödjer utsatta gruppers tillit och delaktighet. I en utvärdering gjord i Västra Götalandsregionen konstaterades att en peer supporter möjliggör en ny form av dialog med patienter, där kunskap som tidigare varit svåråtkomlig för personal nu blivit tillgänglig och att patienter upplevt förbättrad återhämtning.

Gäster:
Sofia Ekman, utvecklingsstrateg på Välfärd, Region Västmanland
Sonny Wåhlstedt, Verksamhetschef, NSPH Västra Götaland och Göteborg


Om Bagaget:

Här får du möta våra Hjärnkollambassadörer som delar med sig av sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa. Du får också möta anhöriga, forskare, terapeuter, intresseorganisationer som på olika sätt arbetar med att lyfta och synliggöra psykisk ohälsa. 

Genom att våga prata och våga lyssna så kan vi tillsammans bryta tystnaden och minska stigmat, som individ, som medmänniska och som samhälle. 

Bagaget som produceras av Hjärnkoll Västmanland, en del av NSPH i Västmanland.

Läs mer om vårt oss på www.nsphvastmanland.se och vastmanland.hjarnkoll.se.

Du hittar alla avsnitt på vår hemsida bagagetpodcast.se

Följ Bagaget på Facebook www.facebook.com/bagagetpodcast

Relaterade samtalskort