Missa inga avsnitt - prenumerera nu!

En podcast om psykisk hälsa.

Välkommen till Bagaget, en podcast från Hjärnkoll Västmanland – en del av NSPH i Västmanland.

Avsnitt 29 – Djurens betydelse

I avsnitt 29 får du ta del av ett samtal med Anna från Ysterhund och Sanna som har en assistanshund, om djurens betydelse för den psykiska hälsan.

Anna jobbar med sin hund både inom skolan och inom vården, hon har en utbildad vård- och pedagoghund. Hon berättar vilken lugnande inverkan hunden har på barns lästräning, att hunden lyssnar utan att döma eller kommentera barnet. Hon berättar vidare att forskningen har påvisat goda effekter av att få klappa och umgås med djur.

Sanna berättar hur hennes assistanshund Leia hjälper henne i vardagen både med att förhindra panikattacker och att hålla koll på hennes diabetes. Innan Sanna fick Leia kunde hon inte gå på stan eller i affärer, utan hade isolerat sig mer och mer pga. av sin ångest. Sanna som även är Hjärnkollambassadör tycker att det är viktigt att vi pratar och delar med oss av våra erfarenheter av psykisk ohälsa och vilka verktyg vi har för att må bra.


Om Bagaget:

Här får du möta våra Hjärnkollambassadörer som delar med sig av sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa. Du får också möta anhöriga, forskare, terapeuter, intresseorganisationer som på olika sätt arbetar med att lyfta och synliggöra psykisk ohälsa. 

Genom att våga prata och våga lyssna så kan vi tillsammans bryta tystnaden och minska stigmat, som individ, som medmänniska och som samhälle. 

Bagaget som produceras av Hjärnkoll Västmanland, en del av NSPH i Västmanland.

Läs mer om vårt oss på www.nsphvastmanland.se och vastmanland.hjarnkoll.se.

Du hittar alla avsnitt på vår hemsida bagagetpodcast.se

Följ Bagaget på Facebook www.facebook.com/bagagetpodcast

Relaterade samtalskort